Möt Viscarias Geolog Diana Schildger
Det finns spännande möjligheter i Kiruna för framtidens geologer. Det konstaterar Diana, student inom geologi på Luleå Tekniska Universitet. I denna intervju ger hon oss en inblick i det dynamiska och fascinerande arbete som pågår i hjärtat av Sveriges mest framstående gruvregion. I arbetet med att återöppna en gruva bygger Diana och hennes kollegor framtiden – inte bara för företaget, utan för hela Kiruna. Ett projekt inom komplex geologi som kommer att locka fler drivna geologer.
Som student på Luleå Tekniska Universitet som jobbar på Viscaria har Diana fått en förstaplatsbiljett till ett spännande projekt där geologin är mycket komplex och där det fortfarande finns mycket att upptäcka. Kiruna är välkänt för sitt överflöd av olika slags malmfyndigheter, som apatit, järnmalm samt järnoxid-kopparfyndigheter.
“Det här projektet i sin helhet är otroligt intressant. Varje gång du tittar närmare kan det finnas något nytt, och att vara en del av ett team som ska återöppna gruvan, att se hur teamet arbetar med sådan passion, exceptionellt lagarbete och ambition, är verkligen ett privilegium för en geolog.”
Diana tror vidare att kunskapen som genereras från Viscariagruvan kommer att locka fler företag till Kiruna för att göra mer prospektering: ”Det kommer att skapa fler jobb för fler människor.”
Forskning som Pekar ut Framtida Möjligheter
Dianas avhandling handlar huvudsakligen om att hitta daterbara mineraler i de olika mineraliserade zonerna. Förhoppningsvis kommer detta att vara en stor tillgång för framtida forskning. Det blir en avgörande komponent i förståelsen av gruvan och dess potential för framtida produktion. Forskningen som utförs bidrar också till att göra gruvplaneringen så säker som möjligt.
Även hållbar utveckling är en viktig del i forskningsarbetet. Teamet identifierar olika typer av metallföreningar för att säkerställa att om sanering behövs, kommer den att hanteras på ett lämpligt sätt.
Teamwork som Mixar Traditionell och Ny Teknik
En vanlig dag för Diana och hennes team börjar tidigt – redan klockan 7:30. Varje morgon håller de ett möte där dagens borrningar, loggningsresultat och eventuella utmaningar diskuteras. “Efter mötet går vi direkt till jobbet med att logga kärnor, samla in geotekniska och geologiska data samt skicka prover för analys.” Resultaten diskuteras sedan med projektets handledare, vilket leder till en sista slutsats.
Trots den avancerade tekniken som används på Viscaria, påpekar Diana att mycket av arbetet fortfarande sker med traditionella metoder. “Vi använder handlupp, skrapa, magnet och vår kunskap för att analysera borrkärnorna – precis som man har gjort historiskt. Det är fortfarande ett av de mest effektiva sätten att förstå strukturen och sammansättningen av malmen.”
Modern teknologi är givetvis en viktig del i arbetet. Diana och hennes kollegor använder sig exempelvis av bärbara XRF-instrument för att analysera mineralföreningar direkt på plats. “Den här kombinationen av gammal och ny teknik gör att vi kan få de mest tillförlitliga resultaten,” förklarar hon.